Rumænske vine
fra Clos du Cotnarian
Clos du Cotnarian er en prisvindende vingård i et område med en meget lang tradtion for vinfremstilling. Clos du Cotnarian er beliggende i Cotnari, en region i det nordøstlige Rumænien, omkring en times kørsel fra Lasi, tæt på grænsen til Moldova.






Rumænske vine
Bliv klogere på de særlige rumænske hvidvine
Clos du Cotnarian blev grundlagt af en gruppe entusiastiske svenskere med ambitioner om at genoplive de historiske hvidvine, der satte Cotnari-regionen på vin-verdenskortet for ca. 100 år siden.
Området omkring “Catalina Hills”, hvor Clos du Cotnarian ligger, har dog en meget længere historie for vinfremstilling. Den går omkring 4000 år tilbage, hvilket er blevet bekræftet af arkæologiske udgravninger, der støtter teorien om, at vinfremstillingen i Europa stammer fra Cotnari-distriktet. Vi ved fra historien, at det græske imperium i dets storhedstid, fra ca. 700 – 300 f.Kr., købte deres vine fra ‘Dacia’. I dag kendt som Rumænien.
Historien om fremstilling af topvine i Cotnari-regionen strækker sig tilbage til 1500-tallet, under regeringen af Stefan den Store (1457 – 1504). Rumænske vine i denne periode omfattede bl.a. “The Wine of Voivode” – herskerens vin. En 600 år gammel blanding baseret på druerne Grasa de Cotnari (30%), Feteasca Alba (30%), Francusa (20%) og Tamaioasa (10%) – præcis de druer som Clos du Cotnarian dyrker i dag. Et interessant og ikke så kendt historisk faktum er, at Stefan den Store faktisk var fætter til den mytiske Vlad Tepes, også kendt som Dracula.
Et katalog til klassifikation af topvine, dateret i begyndelsen af 1500-tallet i Venedig, fremhæver “Grasa de Cotnari” som den tids bedste og dyreste hvidvin. I 1711 erklærede Peter den Store, at han aldrig havde smagt bedre vine end dem fra Cotnari.
I 1875 blev de rumænske hvidvine fra Cotnari beskrevet som et match til enhver vin fra Tokaj-regionen i Ungarn og bedre end dem fra Tyskland. I 1889-1890 i Paris klassificerede DOC (Denominazione di Origine Controllata) Cotnari for første gang og tildelte regionen “Grand Prix”-titlen ‘Perl de la Moldova’.
Siden etableringen af Clos du Cotnarian er ejendommen gradvist blevet udvidet, og vinmarkerne udviklet efter de nyeste metoder til at producere vin i topkvalitet. Jorden består af marmoreret, rødligt, mineralrigt sand, ler og sandsten og er beliggende i en højde på 200-400 meter. Klimaet er tempereret med varme somre, kolde vintre, gode regnmængder og et terroir på højde med de bedste vinregioner i Frankrig.
Clos du Cotnarian fik bygget en ny kælder i 2015 med topmoderne udstyr til vinfremstilling..

Cuvée Grasa fik i 2017 sølvmedalje i kategorien hvidvine til verdens største konkurrence for vine, Vinalies Internationales i Paris. Til konkurrencen var der indsendt vine fra omkring 10.000 vinmarker fra 40 lande. Hvidvinene fra Cotnari er ved at få deres renæssance!
Herskerens vin
En ganske særlig rumænsk vin
Clos du Cotnarian er stolt af at kunne relancere ‘Wines of Voivode’ – herskerens vin. Til fremstillingen bruges regionens traditionelle metoder, bl.a. hestetrukne plove, og håndplukning af de historiske druer:
- Grasa: Fyldig med noter af nødder og abrikos
- Francusa: Sprød og frisk med behagelig syre
- Tamaioasa: Kendt som frankincenser-druen
- Feteasca: Rig på noter af blomster og citrus
