
INGREDIENSER
- 2 økologiske (usprøjtede) appelsiner (eller klementiner)
- 1 økologisk (usprøjtet) citron (eller lime)
- 7 dl æblemost
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 cm frisk ingefær (skrællet)
- 2 stjerneanis
- 5 hele kardemommekapsler
- 3 hele kanelstænger
- 1 tsk hele nelliker
- 5 hele sorte peberkorn
- ½ tsk stødt allehånde
- 5 spiseskefulde granuleret sukker
- 1 dl lys rom eller cognac
NOTER
Alkoholen der bruges til gløgg og gløgg ekstrakt er naturligvis vigtig for det færdige resultat. Vælg rom/cognac og hvidvin af god kvalitet. De skal være så gode, at du gerne vil drikke dem alene, men behøver ikke at koste en formue. Prøv Cuvée Katrina 2019.
Hjemmelavet gløggekstrakt er en skøn værtindegave, især hvis du sammensætter et lille sæt, der også indeholder hvidvin, rosiner og mandelskiver.
MÅNEDENS VINPARRING
Forberedelsestid: 15 min.
Antal portioner: 6-8
Arbejdstid: 30 min.
Samlet tid: 45 min.
FREMGANGSMÅDE
- Skær appelsiner og citron i tynde skiver og kom dem i en gryde.
- Tilsæt æblemost, så det dækker citrusfrugtskiverne.
- Tilsæt vaniljesukker, ingefær, stjerneanis, nelliker, peberkorn og allehånde.
- Bring det hele i kog i 10-15 minutter.
- Tag gryden af varmen og lad den køle af. Når den er afkølet tilsættes rom eller cognac.
- Hæld ekstraktet i en beholder med låg og lad det stå på køl i mindst et par timer, men gerne 1-2 dage.
- Si ekstraktet og opbevar det i køleskabet indtil det skal bruges (det kan holde sig i køleskabet i 3-4 uger).
- Når det er klar til brug, varmes ekstraktet op med 1 flaske (750 ml) hvidvin af god kvalitet i en gryde (vi foreslår Cuvée Katrina 2019) – blandingen må ikke koge, ellers vil alkoholen fordampe.
- Tilsæt eventuelt lidt ekstra sukker og server med rosiner og mandelskiver. Skål!