
INGREDIENSER
- 3 dl frisk appelsinjuice (3-4 appelsiner)
- 2 dl vand
- 2 oøko appelsiner eller klementiner
- 1 øko citron
- 150 g. lys muscovado sukker
- 200 g. granuleret sukker
- 1 vaniljestang
- 20 hele nelliker
- 4 hele kanelstænger
- 10 hele kardemommekapsler
- 5 hele sorte peberkorn
- 2 stjerneanis
- 1 tsk. stødt allehånde
- 3 dl portvin
- 1 dl mørk rom
NOTER
Alkoholen der bruges til gløgg og gløgg
ekstrakt er naturligvis vigtig for det
færdige resultat. Vælg god kvalitet,
fyldige typer portvin, rom og rødvin.
De skal være så gode, at du gerne vil
drikke dem alene, men behøver ikke
at koste en formue. Prøv Cuvée Saint Georges 2017.
Hjemmelavet gløgg ekstrakt er en
skøn værtindegave, især hvis du sammensætter et lille sæt, der også indeholder rødvin, rosiner og mandelskiver
MÅNEDENS VINPARRING
Forberedelsestid: 15 min.
Antal portioner: 1 liter ekstrakt
Arbejdstid: 30 min.
Samlet tid: 45 min.
FREMGANGSMÅDE
- Pres appelsinerne og kom appelsinsaften i en gryde med vandet.
- Skær appelsiner/klementiner og citron i tynde skiver og kom dem i gryden sammen med muscovado og granuleret sukker.
- Halver vaniljestangen og skrab frøene ud. Mos kornene i en knivspids sukker og kom vaniljesukkeret og den tomme stang i gryden sammen med nelliker, kanelstænger, kardemommekapsler, peberkorn, stjerneanis og allehånde.
- Bring det i kog og skru derefter ned for varmen og lad det hele simre i 10-15 minutter til sukkeret er opløst.
- Tag gryden af varmen og lad den køle af i ca. 10 minutter. Tilsæt derefter portvin og rom.
- Fjern citron- og appelsin-/klementinskiverne og hæld ekstraktet i en beholder med låg og lad det køle af i køleskabet i mindst 24 timer – gerne længere (blandingen kan sagtens stå på køl i 3-4 uger).
- Når klar til brug opvarmes 1,5-2 dl ekstrakt (eller mere efter smag) med 1 flaske (750 ml) rødvin af god kvalitet i en gryde (vi foreslår Cuvée Saint Georges 2017) – blandingen må ikke koge eller alkoholen vil fordampe.
- Serveres varm med rosiner og mandelskiver. Skål!